Фондация „Продължи доброто“ на Нели Беширова

Фондация „Продължи доброто“ на г-жа Нели Беширова дари на Клиниката по неврохиругия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ интубационен бронхоскоп. Ендоскопският апарат е модел FI-16RBS и е произведен от японския концерн PENTAX, който има над 50 г. опит в производството на медицински ендоскопи и е един от трите най-големи световни доставчици на високоспециализирана апаратура за ендоскопия. Апаратът се използва за цялото борнхиално дърво, синусите и трахеята, за поставяне на интубационни тръби, за аспирация на секрети от белия дроб, може да се взима тъканна биопсия, както и да се изваждат чужди тела. Ендоскопът е мобилен, снабден е с LED светлинен източник, който е интегриран в ръкохватката и това позволява бързо пренасяне до нуждаещия се пациент. Дизайнът на апарата и вложените в производството му материали, позволяват сигурна дезинфекция, при най-високи изисквания за хигиена.

«Фондация «Продължи доброто» винаги се стреми да помага. Живеем в тежки времена на световна пандемия, но не бива да забравяме, че хората боледуват от различни болести и не е само КОВИД-19. Всеки ден някой има нужда от помощ. Пирогов е място, където се лекуват много хора с различни заболявания. Клиниката по неврохургия е една от най-добрите в страната. За всички нас е важно, те да разполагат с най-ново поколение медицинска апаратура, за да могат да лекуват максимално ефективно. Лекарската професия е дълг и чест, а ние хората трябва да сме отговорни и когато можем да помагаме», каза Нели Беширова.  

«Клиниката по неврохирургия до момента не разполагаше с такъв апарт и се налагаше ползването на апаратурата от други отделения», обясни проф. Николай Габровски, началник на неврохирургията в УМБАЛСМ Пирогов. „Този апарат поставя прецизността, на която държим на друго ниво. Най-големият плюс е за пациентите, защото подобрява бързината, с която можем да реагираме и която спасява животи”, каза доктор Валерий Плачков, началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” и на четирите операционни зали в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.