06.06.2013

АЕЦ Белене е важна за цяла Югоизточна Европа

За да има кадри в атомната енергетика трябва да се удължи живота на V и VI блок или да се развиват нови проекти.

АЕЦ Белене е дългосрочен базов проект, който ако бъде реализиран, ще работи поне 60 години. Той има своето място в българската икономиката и Югоизточна Европа, защото ще гарантира електроенергия на прогнозируеми и ниски цени за индустрията и потребителите. Енергията от втора атомна централа ще се продава на свободния пазар, заяви Изпълнителният директор на „Риск Инженеринг” АД и председател на Българския атомен форум (Булатом) д-р инж. Богомил Манчев пред участниците в Международната конференция „Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност”, която се проведе от 5 до 7 юни в курорта „Ривиера” край Варна. Във форума, освен признати ядрени специалисти от страната и чужбина, взеха участие и посланиците на Чехия, Франция, Виетнам, Русия, ЮАР в България.

По думите на Манчев тежката индустрия в България се нуждае от прогноза за движението на цените на електроенергията за следващите 10 години. При ръст на производството и съживяване на икономиката ще са нужни 2 000 - 3 000 МВт нови мощности. Това ще е така независимо от факта, че в началото на юни потреблението и износът на ток останаха на изключително ниски нива, обясни Манчев. Той припомни, че атомната енергия в света започва да играе все по-голяма роля в енергийния микс, който определя цените за крайните потребители. Експертите припомниха, че държавите около нас също се насочват към изграждането на нови ядрени мощности. Най-големият пример в това отношение е Турция, която възнамерява да построи три атомни централи.


Липса на регулации
Сега базовата енергетика на България не е добре балансирана независимо от моментното свърхпроизводство и свития износ. Основните мощности са на средна възраст 45 години и дори да бъдат модернизирани, трудно ще могат да работят, припомни Манчев. Той добави, че при изграждане на мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през последните години са допуснати груби грешки - изградени са големи мощности при високи цени на произвежданата от тях електроенергия.

Според Манчев инвестиционният процес у нас е бил нерегулиран. За две години България преизпълни целите за 16% на енергията от ВЕИ в крайното енергийно потребление до 2020 г., но всичко това ще струва пари на електроенергийния системен оператор, държавата и потребителите, подчерта Изпълнителният директор на „Риск Инженеринг” АД.

Нова ядрена мощност
„Балансирането може да стане като бъде изградена нова ядрена мощност: VII блок на АЕЦ Козлодуй и/или АЕЦ Белене”. Манчев припомни, че двата проекта не са взаимноизключващи се и не бива да се разглеждат като конкурентни. Той изтъкна, че АЕЦ Белене има 90% проектна готовност, ако правителството след като разгледа всички документи и анализи, реши да го реализира. В момента има заявен инвеститорски интерес към проекта, но инвеститорите се нуждаят от политическата стабилност.


До момента интерес да инвестират в строителството на АЕЦ Белене са проявили руски и американски компании. Преди около година дори се заговори за връщането на германската RWE в проекта. Прогнозната стойност на проекта, по данните на руската корпорация „Росатом”, е около 6,3 млрд. евро, припомниха специалистите по време на форума.
Изпълнителният директор на „Риск Инженеринг” АД припомни важността и на удължаване живота на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй за енергийната система на България и потребителите. В тази връзка е необходимо да се продължи модернизацията на блоковете, за да бъде разрешено да работят поне още десет години. В момента животът на двата реактора изтича през 2017 и 2019 г. съответно като от централата вече са започнали подготовка за удължаване на работата им. Тази стъпка ще позволи да бъдат запазени кадрите от ядрената ни енергетика, поясни Манчев.
Интервю с Богомил Манчев във вестник 24 часа:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2034174

Всички публикации