04.07.2016

Булатом 2016

Д-р инж. Богомил Манчев:  Целта е безопасна, достъпна ядрена енергетика при ясна цена
      
„Безопасна, достъпна ядрена енергетика и при ясна цена. Това е целта, която трябва да бъде постигната и отговорът, който трябва да бъде даден на обществото за бъдещето на ядрената енергетика в  Република България”, заяви председателят на Български атомен форум(БУЛАТОМ)  д-р  инж.Богомил Манчев пред участниците в международната конференция „Българската атомна енергетика-национална, регионална и световна енергийна сигурност”. Тя се проведе на 15-17 юни тази година край Варна под патронажа на Министерство на енергетиката и Агенцията за ядрено регулиране. В нея участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, депутати от  Комисия по енергетика в Народното събрание, дипломати, представители на водещи компании от ядрения сектор, български и чуждестранни експерти. За първи път по покана на „Риск инженеринг” АД във форума се включиха делегации от Египет и Иран.

Само с такава енергетика ще се гарантира сигурността на енергийните доставки.Ядрената енергетика е неизменна част от решението на проблема с климатичните промени и изпълнението на договореностите ,постигнати пpeз декември миналата година на Парижката конференция за климатичните промени, свързани със 70% намаление на вредните емисии в света до 2030 година, изтъкна г-н Манчев. Той не изключи възможността страната в лицето на Министерския съвет да търси възможности за изграждане на нова ядрена мощност с цел постигане на чиста и беземисионна енергетика. „Без нова ядрена мощност цената на електроенергията в България не може да бъде регулирана и поддържана на ниски нива”, каза председателя на БУЛАТОМ. Според него на хората трябва да се обясни как новите технологии и иновации ще се отразят в сметките им за електроенергия. 

Д-р Манчев посочи голямата отговорност на  експертите и специалистите в ядрения бранш, които са длъжни да обяснят на обществото какво може да бъде осъществено в страната като ядрена мощност и какво ще струва това. Като една от основните задачи пред компаниите, които работят в ядрения сектор той посочи постигането на висока степен на безопасност и удължаване на живота на ядрените централи. България полага много сериозни усилия за удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ”Козлодуй”, което е само част от ядрената визия на страната. Удължаването на живота на двата блока ще  гарантира 2000 МВт за още 30 години.

Ядрената енергетиката има стратегическо значение за България и правителството ясно осъзнава това, изтъкна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че то стриктно се придържа към програмата за управление и ще работи за развитие на нова ядрена мощност, когато проектът е икономически обоснован, без държавни гаранции и реализиран от стратегически инвеститор.  В подкрепа на ядрената енергетика се изказа и зам.председателят на Комисията по енергетиката в Народното събрание Валентин Николов.Председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси изрази надежда, че лидерите на основните политически сили в България ще постигнат споразумение за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Египетската делегация, водена от д-р Хасан Махмуд Хасанейн, първи заместник-министър на електричеството и възобновяемите енергоизточници на Арабска Република Египет, д-р Амджет Саед Ел-Уакел, генерален директор на проекта за строителството на АЕЦ в Ел Дабаа и д-р Халил Ясо, изпълнителен председател на Службата за изграждане на атомната централа се срещнаха с министър Петкова, към която отправиха специална покана да посети страната. За предстоящата визита се очаква да бъде поканена и „Риск Инженеринг“ като водеща частна компания от ядрения отрасъл в България. Експертите от Египет се запознаха и с опита, постиженията на компанията в областта на технологичните решения и изпълнените проекти в ядрената енергетиката в страната.  

По време на конференцията водещи експерти от „Риск инженеринг” АД представиха възможностите за развитие на проекта за изграждане на АЕЦ ”Белене” като частен и гарантиране и управление на качеството при изпълнение на ядрени проекти. 
 

Презентация

Всички публикации