03.05.2015

Булатом 2015

От 3 до 5 юни 2015 година в комплекс Ривиера край Варна се проведе международната ядрена конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, организирана от Българския атомен форум – „Булатом“. В конференцията взеха участие Зам.председателя на Народното събрание Кирил Цочев, Зам. министъра на енергетиката Николай Николов, Валентин Николов – Зам.председател на Парламентарната комисията по енергетика, Негови превъзходителства посланиците у нас на Япония - Такаши Коизуми,  на Франция – Ксавие Лапер дьо Кабан, на Словакия – Мариан Якубоци, на ЮАР – Ванесса Калвърт, Представители на посолствата у нас на Чехия и Турция, Зам.председател на Агенцията за ядрено регулиране Алексей Алексиев, Президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, Владимир Уручев от Европейския парламент, учени от БАН, експерти от водещи компании от ядрената сфера.

Обсъдени бяха състоянието и перспективите за развитие на ядрената енергетика у нас и по света. Изнесените доклади и презентации предложиха интересни начини за решаване на проблеми при изграждането и експлоатацията на ядрени съоръжения

За пореден път „Риск Инженеринг” АД бе сред най-активните участници на форума, като всички представени от компанията презентации предизвикаха интерес.

На форума тази година за първи път в България бяха събрани на едно място представители на основните производители на оборудване като „Росатом“, „Уестингхаус“ и „Арева“.

Участниците в конференцията подписаха декларация, изпратена до Министър- председателя, Председателя на Народното събрание и Президента на Република България. В документа се заявява, че липсата на решение за бъдещето на ядрения сектор ще има тежки последствия за крехката индустрия в България, както и за всички индивидуални потребители на електроенергия, както и че всяко забавяне на такова решение ще води към окончателното закриване на отрасъла. 

Всички публикации