10.06.2014

Д-р Богомил Манчев: България има технически и експертен потенциал да развива ядрената енергетика

България притежава технически и експертен потенциал и опит да развива ядрената енергетика не само в страната, но и в чужбина, заяви председателят на Български атомен форум (Булатом) и изпълнителен директор на „Риск Инженеринг” АД д-р инж. Богомил Манчев пред участниците в международната конференция „ Българската атомна енергетика-национална, регионална и световна сигурност”, която се проведе от 4 до 6 юни тази година в курорта”Ривиера” край Варна. Във форума участваха дипломати, представители на водещи компании и бившите министри на енергетиката и икономиката Мирослав Севлиевски, Трайчо Трайkов и Петър Димитров.
Наред със запазването на този потенциал председателят на Булатом изтъкна важността от добрата подготовка на кадрите във висшите училищата. Развитието на ядрената енергетика в България ще открие възможности за тяхната успешна реализация не само в атомните централи, но и в производствата на стоки и услуги, свързани с тях. По думите му то ще има положителен ефект върху икономиката на страната. Благодарение на опита, добрата подготовка и професионализъм на работещите в ядрения бранш в България са постигнати високи критерии на безопасност. В резултат на усилията на проектанти, инженери и производители на оборудване през последните 15 години новите ядрени технологии са станали достатъчно надеждни.


Г-н Манчев припомни, че България е бедна на природни ресурси и ядрената енергетика винаги е част от базовата енергетика, която гарантира сигурност на енергийните доставки. Тя има своя дял в енергийния микс заедно с енергията от въглища и възобновяеми енергийни източници(ВЕИ) , посочи г-н Манчев. Според него проектът АЕЦ ”Белене” и изграждането на седми блок на АЕЦ”Козлодуй” имат своето място в енергийната система на страната. Основна цел през следващите 5-6 години е удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ ”Козлодуй”, посочи изпълнителният директор на „Риск инженеринг”.  

Всички публикации