27.03.2015

Д-р инж. Богомил Манчев: Кадрите в ядрената енергетика се създават най-трудно

Кадрите в ядрената енергетика в България се създават най-трудно, най-малко са  и  трябва да положим усилия за тяхното запазване. Това заяви Председателят на Българския атомен форум и Изпълнителен Директор на „Риск инженеринг” АД д-р инж. Богомил Манчев по време на Международната конференция „Ядрената енергетика на либерализирани енергийни пазари:технологии, финансиране и планиране”. Тя се проведе в София на 26- 27март тази година .

Липсата на ясна Стратегия за развитие на енергетиката и променящата се политика за приоритeтите са довели до загубата на висококвалифицирани и опитни специалисти. Те се създават продължителен период от време и са необходими инвестиции в обучението и квалификацията им. Държавата и бизнеса трябва да положат усилия за съхраняване на  създадения кадрови и технически потенциал на страната, подчерта г-н Манчев.Той  добави, че развитието на ядрената енергетика в България ще открие възможности за успешна реализация на кадрите на висшите училища.

В България има място за АЕЦ”Белене”, така  за седми блок на АЕЦ”Козлодуй”, но за втория проект след 2030 години, смята Председателят на Булатом. Осъществяването на тези проекти ще допринесе за запазване на кадровия потенциал на страната и за развитието му.

Благодарение на усилията на опитните и висококвалифицирани специалисти 5 и 6 блок на АЕЦ”Козлодуй” са в отлично състояние и могат да работят още 30 години, посочи Председателят на Булатом.Приоритет за държавата е удължаване на живота им, но за съжаление, реалното осъществяване на проекта са забавя, обяси той. Според него в България има място, както за АЕЦ”Белене”, така и за седми блок на АЕЦ”Козлодуй”. 

Всички публикации